UYKU BİRİMİ

Uyku geçici olarak çevreyi algılamaktan uzaklaşma şeklinde ortaya çıkan ve tamamen geri dönüşümlü bir beyin davranışıdır. Uyku süresince beyin zannedildiğinin tersine aktifdir. Beyin aktivitesinin uyku sırasında devam ettiğinin kanıtı rüyalarımızdır.

Uyku tıbbı yeni bir kavramdır ve uyku sırasında ortaya çıkan hastalıklar ile ilgilenir. Uyku sırasında ortaya çıkan bir çok sorun, uykunun kalitesini bozduğundan gece veya gündüz belirtiler verir. Uyku hastalıkları yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiler ve bozar. Bazı uyku hastalıkları ise hayati bir takım rahatsızlıklara sebep olur. Bunların başlıcaları yüksek tansiyon ,kalp ve damar hastalıkları, obezite şeklinde ortaya çıkar. Aynı zamanda uyku hastalıkları trafik ve iş kazaları, cinsel işlev bozuklukları, ekonomik kayıplar ve sosyal problemler gibi bir çok değişik alanda karşımıza çıkabilir.

Uyku tıbbi uzmanı bu konularda bilimsel eğitim almış olan tıp doktorudur. Merkezimizde ülkemizdeki uyku tıbbi ile ilgili derneklerden sertifika alan hekim ve teknologlar uyku hastalarımız ile ilgilenmektedir.

İDEAL UYKU SÜRESİ

Aslında ideal bir uyku süresi yoktur. Uyku kişiden kişiye değişir. Genel olarak insanlar uyku sürelerine göre normal, uzun veya kısa uyuyanlar şeklinde üç gruba ayrılırlar. Çoğunluğumuzun uyku süresi 6- 8 saat arasında değişir.

KALİTELİ BİR UYKU İÇİN NE YAPMALIYIZ?

Kaliteli bir uyku için uyku hijyenine dikkat etmeliyiz. Bu amaçla;

  • Her gün aynı saatte uyanmalıyız.
  • Sabah uyanınca yataktan çıkmalıyız.
  • Öğlen kısa süreli ‘’şekerleme’’ yapabiliriz.
  • Gün içinde normal fiziksel ve zihinsel aktiviteye sahip olmalıyız. Ne fazla ne de azalmış fiziksel aktivite önerilir.
  • Yatağa uykumuz gelince gitmeliyiz.
  • Kahve ,çay ve alkol tüketimine dikkat etmeliyiz.
  • Yatak odamız uyku uyuyabilecek ortam aşısından uygun hale gelmeli.

    HORLAMA

    Horlama uyku sırasında soluk alıp verme sırasında ortaya çıkan, üst solunum yollarında damak, küçük dil, bademciklerin bulunduğu bölgelerde titreşimlerden kaynaklı bir sestir. Son zamanlara kadar önemli olup olmadığı bilinmeyen ancak bazı sorunlara sebep olabileceği yönünde çalışmalar bulunan bir bulgudur. Özellikle horlaması olan bazı hastalarda beyin damar hastalıklarının horlamayanlara göre daha fazla oranda görüldüğü tespit edilmiştir.

    UYKUDA SOLUNUM DURMASI VE TIKANMA

    Uykuda tıkanma genellikle uyku sırasında solunum yollarında hava akımının tam olarak kesilmesi ya da önemli ölçüde azalması şeklinde gelişmektedir. Uykuda tıkanma Apne olarak isimlendirilir. Uyku Apnesi ülkemizde özellikle son yıllarda uyku derneklerinin önemli çaba ve gayretleri sonucu artan laboratuvar imkanları nedeniyle daha fazla teşhis ve tedavi edilebilir olmuştur. ÖZEL DERMAN TIP MERKEZİ olarak bu konuda uluslararası standartlarda hizmet vermekteyiz.

    UYKU LABORATUVARI

    Uyku Laboratuvarları tüm gece uyku ile ilişkili sorunları incelemek üzere düzenlenmiş ortamlardır. Bu ortamlarda hastanın uyku sırasında beyin dalgaları, solunum ile ilgili hava akımları, çene ve bacak kaslarında ortaya çıkan kas aktiviteleri, horlama, kalp ritmi ve kandaki oksijen düzeylerini ölçebilen POLİSOMNOGRAF denen uyku analiz sistemleri bulunmaktadır.

    Bu cihaz hastada ayrıntılı olarak inceleme yapmak üzere tüm gece durmaksızın kayıt yapmaktadır. Bu amaçla çekimin düzgün ve kesintisiz olmasını sağlamak için bu konuda deneyimli ve sertifikasyon sürecinden geçerek UYKU TEKNOLOĞU olmaya hak kazanmış teknik personeller birimimizde görev yapmaktadır.

       

    ÖZEL DERMAN TIP MERKEZİ olarak 2007 yılından bu güne kadar sürdürmüş olduğumuz hizmetlerimize Uyku Laboratuvarını da ekleyerek ülkemizdeki önemli bir sağlık sorununa çözüm üretme gayretlerine katkıda bulunmayı amaçladık. Merkezimizde aynı zamanda evde uyku çekimleri de yapabilecek vasıfta iki adet polisomnografi sistemi ve uyku laboratuvarı mevcut olup, 2016 yılından itibaren özellikle laboratuvar ortamında çekim yaptırma konusunda çekinceleri olan hastalarımıza evde kendi ortamlarında uyku çekimi yapabilecek standartları oluşturduk.